czwartek, 8 grudnia 2016

Co oznaczają kolory warzyw?


Kolory jakie posiadają warzywa informują nas o tym, na jakie schorzenia czy dolegliwości mogą być stosowane. Ponadto wskazują, które organy warto wzmocnić i do jakiej części naszego organizmu stają się szczególnymi pomocnikami. Starajmy się w związku z tym, aby nasze dania były kolorowe i różnorodnie komponowane.
warzywka
Specjaliści podzielili warzywa i owoce, klasyfikując je według koloru, na pięć grup: czerwone, fioletowe, żółte i pomarańczowe, białe oraz zielone. Ponadto zalecają, aby codziennie zjadać produkty z każdej wyżej wymienionej grupy. Jednak każdy powinien zdecydować, które warzywa i owoce pojawią się najczęściej w jego jadłospisie, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie organizmu. Sprawdźmy więc, co należy do poszczególnych grup, jakie składniki odżywcze zawiera i jakim osobom jest najbardziej polecane:

GRUPA CZERWONA – pomidory, buraki, papryczka chili, czerwona papryka, czerwona fasola, wiśnie, truskawki, maliny, granaty
czerwone-warzywa-i-owoce
Najbardziej polecane dla osób borykających się z problemami sercowymi, nadciśnieniem, ludzi palących oraz mieszkających w bardzo zanieczyszczonych miasta. Posiadają karotenoidy oraz inne antyutleniacze opóźniające procesy starzenia, chroniące przed nowotworami oraz unieczynniające związki rakotwórcze. W połączeniu z potasem wyrównują rytm pracy serca oraz wpływają na ciśnienie krwi. Są także pomocne, kiedy należy obniżyć poziom cholesterolu.

GRUPA FIOLETOWA – czerwona cebula, czerwona kapusta, czerwona fasola, bakłażan, śliwki, winogrona, jagody

fioletowe

Zalecane osobom, nie radzącym sobie ze stresem, a także tym, którzy mają nawracające problemy z układem moczowym. Są źródłem silnych przeciwutleniaczy, odpowiadającym za opóźnianie procesów starzenia. Odżywiają oraz dotleniają mózg, wspomagają pamięć i koncentrację. Zapobiegają także chorobom układu krążenia oraz pomagają przy walce z miażdżycą.

ŻÓŁTE i POMARAŃCZOWE – dynia, żółta fasolka, marchew, żółta papryka, pomarańcze, cytryna, banan, ananas
zolte-owoce-warzywa
Najbardziej przydadzą się osobom, odbywającym rekonwalescencję po chorobie, a także chorym na stawy. Posiadają dużo witamy A, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania nabłonków i gruczołów, wpływa na prawidłowe widzenie, warunkuje wzrost kości i rozwój szkliwa zębów. Ponadto grupa żółtych produktów zdecydowanie poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Przeciwdziała starzeniu się.

GRUPA BIAŁA – białe szparagi, seler, por, fasola, pietruszka, rzodkiew, cebula, kalafior, czosnek, chrzan
biale
Idealne dla osób, które są bardziej podatne na infekcje i stany zapalne. W swoim składzie posiadają allicyny, działające antywirusowo i przeciwbakteryjne. Wzmacniają również odporność organizmu. Hamują rozwój Helikobakter pylori, która wywołuje wrzody żołądka, działają moczopędnie oraz rozkurczowo.

GRUPA ZIELONA – szpinak, fasola, brokuły, sałata, zielona papryka, pietruszka, koperek, awokado, kiwi
warzywa-zielone

Powinny być spożywane przez osoby, które są w trakcie procesu odchudzania się, a także ludzi znajdujących się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na raka. Są bogatym źródłem chlorofilu, odpowiadającego za usuwanie z organizmu produktów przemiany materii oraz wszelkiego typu substancji toksycznych. W ich składzie znajdziemy również witaminę C i magnez, wzmacniające odporność organizmu oraz luteinę polepszającą wzrok. Pietruszka za to pomoże odświeżyć oddech!
Wygląda na to, że im bardziej kolorowo na naszych talerzach, tym lepiej dla naszego organizmu. A zatem już dziś dokładnie przemyślmy, co znajdzie się w naszym menu na najbliższe śniadanie, obiad albo kolację.



1 komentarz:

  1. W zdrowej kuchni stosuje się dużo zdrowych warzyw :) My mamy też w kuchni zdrową wodę z filtra molekularnego z naturalną mineralizacją - i wszystko gotujemy na tej wodzie.

    OdpowiedzUsuń